Maďarsko: SWC chce dosiahnuť urýchlenie stíhania vojnového zločinca Csatáryho

11.07.2012 Celý región

Budapešť 11. júla (TASR) - Centrum Simona Wiesenthala (SWC) chce dosiahnuť, aby maďarské úrady urýchlili proces stíhania 95-ročného Lászlóa Csatáryho. Je obvinený z pomoci pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Csatáry bol v tom čase ako policajt v Košiciach veliteľom zberného tábora.

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI riaditeľ izraelskej pobočky SWC Efraim Zuroff v utorok v Budapešti povedal, že maďarské orgány by mali urýchliť proces vzhľadom na vek obvineného. V pondelok na návšteve Budapeštianskej hlavnej prokuratúry Zuroff vyzval, aby urobili všetko pre čo najskoršie postavenie Csatáryho pred súd a aby nemohol odcestovať z Maďarska.

Riaditeľ SWC prokuratúre tiež oznámil, že v Austrálii našiel bývalého Košičana, ktorý tvrdil, že Csatáry v roku 1944 poslal na smrť jeho deväť príbuzných. Podľa Zuroffa si Csatáryho krutosti pamätajú izraelskí aj americkí svedkovia.

SWC zaradilo Csatáryho na prvé miesto zoznamu najhľadanejších osôb podozrivých z nacistických vojnových zločinov. Vo výročnej správe SWC zverejnenej v apríli sa uvádza, že Csatáry je obvinený z pomoci pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov z Košíc do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime, ktoré počas druhej svetovej vojny patrili k Maďarsku.

SWC uviedlo, že po vojne Csatáry ušiel do Kanady, ktorá ho občianstva zbavila až v roku 1997. O Csatáryho pobyte SWC informovala e-mailom osoba, ktorá si želala zostať v anonymite.

"Vieme, kde sa Csatáry nachádza a túto informáciu sme poskytli maďarskej prokuratúre. Pokiaľ vieme, teší sa dobrému zdraviu," povedal v apríli Zuroff.

Hovorkyňa budapeštianskej prokuratúry Gabriella Skoda v apríli vo vyhlásení potvrdila, že na základe správy od Zuroffa v septembri 2011 sa začalo vyšetrovanie pre podozrenie z vojnových zločinov, podozrivého však nemenovala.
 

Vyberte región